Eddy Boeve op 28-09-2015

Waarom Axure RP gebruiken?

Axure RP (van rapid prototyping) is één van de meest gebruikte wireframe-pakketten in de wereld, volgens de makers van het pakket gebruikt bij meer dan 60% van de Fortune 100 bedrijven, om maar iets te noemen. Maar Axure is een tool, een middel, geen doel natuurlijk. Maar wel eentje die je prima kunt inzetten in alle fasen van het design van een online product of dienst. Of je daarvoor nu een nieuwe website of applicatie ontwerpt, of dat het een uitbreiding is op een bestaand ontwerp:

  • Innovatie en businessmodel: snel even schetsen wat er kan, wat het idee is;
  • Concept: het snel uitwerken van een ruw idee in een visueel presenteerbare vorm, met een eerste flow (customer journey) en wat eerste ruwe hoofdpagina’ of -schermen;
  • User-experience: het verder uitwerken van de user-interface, het uitproberen van verschillende scenario’s om een goede user-exerience te bereiken;
  • Usability-test: het testen van de eerste ideeën in een klikbaar prototype op potentiële of bestaande gebruikers van de site of app;
  • Briefing: voor overleg met grafisch-ontwerpers, copy-writers en techniek;
  • Functioneel ontwerp: het in detail specificeren voor de bouw.

Voordelen Axure

De voordelen zijn legio. Iedereen werkt in dezelfde omgeving. Dus niet een briefing in Word, een business-case in Excel, het eerste concept in Powerpoint, de flow in Visio, de Wireframes in InDesign of Photoshop en het functioneel ontwerp in Word. Nee, iedereen ontwerpt en deelt die ontwerpen in Axure, waarbij een ontwerp in de loop van de tijd evolueert van grof en schetsmatig, tot uiteindelijk vastgelegd tot in detail. De door Axure zelf gratis geleverde AxShare iCloud-omgeving is daarbij erg handig.

Zijn er geen nadelen te noemen? Natuurlijk is het maar een tool. En als je Axure vergelijkt met Visio, is het een middelmatige flow-tool. Als je het met Photoshop vergelijkt, is het een middelmatige tekentool. Maar je praat met Axure wel in één context over jouw idee, over het nieuwe concept. Niet afgeleid door design, als dat niet hoeft. En interactief, klikbaar als het wél moet. En in tekst als dat handig is in een briefing. Of juist wel in kleur en dicht bij het grafisch ontwerp als dat in die bepaalde fase goed uitkomt. En met een snelheid die ongeëvenaard is vergeleken bij de andere tools. Onder andere door handig gebruik te maken van “masters”, die indien aangepast, op elke pagina waar ze voorkomen automatisch worden aanpassen. En die ook responsive te maken zijn. En nog een groot voordeel: je zit vanaf het begin al te praten in pixels en screensizes. Dus geen gedoe meer dat de teksten later niet in de “blokjes” passen. Of dat de call to action net buiten beeld valt op een tablet.
Een ander groot voordeel is de mogelijkheid om als organisatie zelf een bibliotheek aan te maken met veelgebruikte company-elementen in de eigen huisstijl. En ook de “basisstijlen” binnen Axure en de widgets in de default-library kunnen aangepast worden aan de eigen voorkeuren. Dat komt “rapid prototypen” wel ten goede!

Hoe te beginnen?

Axure zelf biedt erg veel achtergrond materiaal en trainingen. Daar kun je veel informatie gratis vanaf halen. En je kunt daarna 30 dagen gratis een demoversie uitproberen met volledige functionaliteit.

Aan te raden valt wel om de teams centraal een basistraining te geven, zodat “alle neuzen dezelfde kant op staan”, en omdat je door je het pakket zelf aan te leren niet of lastig de handige tips- en tricks van ervaren Axure designers onder de knie krijgt. Wanneer gebruik je masters en hoe zet je die optimaal in binnen jouw ontwerp? Hoe maak je optimaal gebruik van standaard libraries? Hoe ga je om met responsive?
Wat kun je allemaal met stijlen? Hoe ver moet je gaan met interactiviteit en dynamic panels? Hoe simuleer je de verschillende paden (customer journeys) in jouw flow? Wat zijn de handige trucs bij het delen van designs?

Lees ook: De 20 beste Axure tips.

Topics: Prototyping