Eddy Boeve op 14-03-2017

To train or not to train in Axure

Axure RP is een prachtige rapid prototyping tool, misschien wel de beste in de wereld. Dat is ook de reden waarom wij al jaren standaard onze klikbare prototypes maken in deze tool, en incompany trainingen geven in het toepassen van Axure binnen designteams. Want het kost zeker in het begin nogal wat tijd om alle handigheden onder de knie te krijgen. Maar niet anders dan wanneer je begint met een nieuwe tekstverwerker of overstapt van Windows naar Apple. Axure is gelukkig wel een organisatie die haar klanten verwent met veel online naslagmateriaal  in de vorm van tutorials.

axure

Ok, maar waarom zou je dan als organisatie nog een training volgen bij Booming? Je hebt autodidacten die dat helemaal niet nodig (denken te) hebben. Maar voor anderen zijn er zeker wel verschillende goede redenen voor te benoemen.

Leer sneller de trucs

Allereerst, en dat herken je zelf waarschijnlijk ook wel, dat je vaak pas na jaren gebruik van een tool, dat ene handige trucje leert van een collega, die over je schouder meekijkt. Als je dat nou eens een paar jaar eerder had geleerd, wat een werk had je dat gescheeld! (En wat een deadlines had je fluitend gehaald, in plaats van die laatste wanhopige eindspurt ;-) ) Bij Axure zijn er erg veel trucjes. Simpele, zoals gebruik keyboard-shortcuts, en complexere trucs zoals: gebruik zoveel mogelijk masters en stijlen of gebruik zo min mogelijk gecombineerde widgets (zoals een label widget in een rectangle widget) als dat niet nodig is (en dat is het vaak niet!). Als ik zelf deze trucjes eerder had geweten, dan had ik in al die jaren dat ik zonder deze kennis met Axure heb gewerkt duizenden toetsaanslagen en weken werk kunnen besparen.

03-masters-large

Bespaar je de moeite

De volgende goede reden, is dat veel mensen beter klassikaal leren, dan zelfstudie. Of in combinatie met elkaar. Een docent legt het als je het niet begrijpt, als het goed is nog eens uit, maar dan op een andere manier. Waardoor je veel eerder begrijpt wat handig en wat niet handig is in Axure, en nog belangrijker: waarom. Wanneer gebruik je nu wel of niet een Dynamic Panel? In het standaard Axure trainingsmateriaal vind je wél hoe je een Dynamic Panel moet maken, maar niet dat je ‘m in bepaalde gevallen beter niet kunt gebruiken. Hetzelfde voor andere complexe ‘Interactions', zoals variabelen gebruiken voor verschillende ‘states' in je prototype. Er zijn in veel situaties betere en snellere oplossingen mogelijk, wel zo handig om te weten, alvorens je de programmeer opties van Axure induikt!

dynamic-panels-advanced

De rol binnen het designteam en -proces

Dan heb je nog het proces. Wij gaan in onze team-trainingen lang in op wanneer je Axure nu gebruikt, en waarvoor. User-experience of interface design staat nooit op zichzelf, maar is een groepsproces met bijvoorbeeld UX-ers, grafisch-ontwerpers, copywriters, developers, projectmanagers en product-owners. En bijna altijd onderdeel van een groter projectproces, zoals bijvoorbeeld scrummen. Dan wordt het belangrijk om te weten in welke fase je Axure het beste kunt inzetten, en op welke wijze. Je kunt Axure prima gebruiken om concepten te visualiseren, of aan de andere kant van het spectrum, om online detail-designs klikbaar te tonen, responsive en swipe-baar. En hoe krijg je al die verschillende rollen in een team betrokken bij een Axure-design? Vragen waar je in een groepsdiscussie rond een training mooi een werkwijze voor kunt gaan ontwikkelen.

flow-diagrams

De neuzen

Gerelateerd aan het proces en het team, is dat iedereen Axure gaat gebruiken als tool, en de andere nu gebruikte tools zoals Visio, PowerPoint en Photoshop worden uitgefaseerd. Alleen dan kun je effectief met teams aan designs werken, voortbouwen op elkaars werk en via centrale libraries kennis en werk met elkaar delen. Dus of je nu al wel of niet ervaren bent in Axure, of je het nu al wel of nog helemaal niet gebruikt, na de training staan die neuzen in ieder geval weer dezelfde kant op.

Hopelijk helpt dit je om te besluiten of het voor jou en jouw team of organisatie nuttig zou zijn om een Axure training te gaan volgen.

Topics: Conversie